Не вірю! "У ДНР минулого тижня відзначено зниження середніх цін на сім позицій продуктів". Огляд публікацій окупованого Донбасу

Сучасна російська пропаганда знає три ступені введення обивателів в оману: брехня, велика брехня і статистика. Минулого тижня "офіційні" ЗМІ окупованого Донбасу всіма силами намагалися показати, що місцева влада не тільки успішно бореться зі зростанням цін на все найнеобхідніше, а й здобуває при цьому переконливі перемоги.

"Мы за ценой не постоим..."

Тема високої вартості продуктів у "ДНР/ЛНР" ніколи не зникала з інформаційного порядку денного "молодих республік". Однак минулого тижня публікації, присвячені цій болючій проблемі, побили всі рекорди. Про те, що на окупованому Донбасі "ціни кусаються" писали як підконтрольні колабораціоністській владі ЗМІ, так і умовно "незалежні". 

Один із місцевих телеканалів пройшовся з камерою по одному з донецьких супермаркетів і наслухався. Покупці дружно скаржилися на те, що "зарплати залишаються колишніми, а ціни постійно зростають", що "краще з'їздити закупитися на "велику землю".  

Однак, як то кажуть, усе пізнається в порівнянні: жителі розореного Маріуполя за "велику землю" визнають обласний центр. Кажуть, у Донецьку теж дорого, але в них ще дорожче...

Звісно, окупаційна влада була змушена якось реагувати на численні прояви невдоволення. Для початку вирішили діяти переконанням. Пропагандистська машина почала переконувати, що "подорожчання пояснюється сезонністю".

У такому собі "Міжвідомчому штабі у сфері ціноутворення, створеному при Уряді регіону" через місцеві засоби масової інформації розповіли, що "традиційно в осінній період спостерігається зростання цін на молочну продукцію, продукцію птахофабрик яєчного прямування, а також на плодоовочеву продукцію".

"Штабісти" зізналися, що "на вартість плодоовочевої продукції впливає відсутність у РФ (зокрема на території ДНР) потужностей зі зберігання виробленої продукції". Зростання цін на інші продукти (крім хліба) "пов'язане з відсутністю їх виробництв у регіоні або незначним обсягом місцевої продукції".

"Через це підприємства змушені робити закупівлю в інших суб'єктах РФ. Таким чином, середня роздрібна ціна в Донецькій Народній Республіці формується з урахуванням оптової вартості цих товарів в інших регіонах Російської Федерації і витрат на логістику", - пояснили голодним споживачам ситі чиновники.

Звісно, після пояснень у стилі "Не виноватая я", сепаратистська пропаганда почала згодовувати місцевим жителям тему про те, як місцева влада, всупереч усім труднощам, веде титанічну боротьбу з дорожнечею. "Кожне звернення жителів регіону, що стосується цін на споживчі товари, виноситься на розгляд на засіданнях Штабу для ухвалення рішень щодо зниження цін"; "Мінекономрозвитку ДНР своєчасно і всебічно розглядаються звернення громадян Республіки щодо цін на споживчі товари в Донецькій Народній Республіці. На сьогоднішній день жителів Республіки турбують ціни на споживчі товари в зіставленні із заробітними платами на території Республіки"; "Міністерством економічного розвитку регіону фіксуються проблемні питання щодо цін на споживчі товари в Республіці, зазначені у зверненнях. А потім ці звернення виносять на розгляд на засіданнях Штабу для ухвалення рішень щодо зниження цін на такі товари"; "Гранично допустимі роздрібні ціни на низку продовольчих і непродовольчих товарів можуть бути встановлені в ДНР уже найближчим часом після ухвалення відповідного нормативно-правового акту", - подібні повідомлення у ЗМІ мали заспокоїти населення. 

Регулярні вимагання ватажка "ДНР" Дениса Пушиліна "провести нові рейди по торгових точках у зв'язку зі скаргами населення" і зовсім були покликані вселити в свідомість мешканців упевненість у завтрашньому дні.

"Доручив посилити перевірки не тільки у великих торговельних мережах, а й у магазинах "біля дому" і на ринках - значна кількість скарг надходить на цінову політику в дрібних торгових точках. А також посилити публічну звітність щодо наслідків рейдів", - грізно тупотів ногами глава окупаційної адміністрації.

Далі - більше. У низці публікацій покупців переконували, що зусилля влади приносять свої плоди. "Зростання цін на продовольчі товари в ДНР найменше порівняно з ЛНР, Запорізькою та Херсонською областями", - відзвітували в "Міжвідомчому штабі". І взагалі, розливалися солов'єм пропагандисти, "подорожчання спостерігається і в інших частинах Росії", а якщо порівнювати з Ростовською областю, "роздрібні ціни в ДНР на низку позицій нижчі за ростовські: варена ковбаса дешевша на 26%, яловичина - на 16%, баранина - на 10%, сосиски і сардельки - на 8%, свинина - на 6%. Відчутна різниця на користь Республіки між цінами на вермішель - 32%, пшеничне борошно - на 30%, печиво - на 21%, чорний чай - на 15%, сіль - на 13%".

І апофеозом "локшини на вуха", що подешевшала на 32 %, для обивателів стало повідомлення в ЗМІ про те, що "згідно з моніторингом цін у регіональних торговельних мережах ДНР минулого тижня відзначено зниження середніх цін на сім позицій продуктів".

Якщо вірити статистиці, то "найбільше подешевшали лимони, буряк, консервовані горошок і кукурудза ... Також у списку: молоко, соняшникова олія, морква, сосиски і сардельки".

Хто, зрештою, переможе - телевізор чи холодильник - покаже час...

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті